Illegal vargjakt i Norge

I Hedmark, Norge, nära den svenska gränsen, har tolv personer gripits efter att ha jagat varg illegalt. Männen som är mellan 18 och 50 år greps på sina arbetsplatser och i sina hem och upp mot 70 poliser deltog i denna omfattande insats. Trots denna stora polisinsats uppstod det ingen uppståndelse i samband med arresteringarna. Henning Klauseie vid polisen i Hedmark distrikt kommenterar händelsen som följande, ”allt gick mycket odramatiskt till”, enligt Aftonbladet.

Vid arresteringarna beslagtog norsk polis också vapen med tillhörande ammunition, datorer och mobiler för att samla bevis. Just nu har tre män släppts efter förhör, resterande nio är fortfarande häktade. Enligt Kauseie är de skäligen misstänkta och han utesluter inte att fler kommer att gripas ju längre de kommer i sin undersökning. Brott av denna typ kan ge upp till elva års fängelse.

Jakt är en trevlig fritidsaktivitet och man kan hitta tåliga och slitstarka jaktkläder här på Itaab Outdoor. Tyvärr är det idag vanligt med tjuvjakt. Tjuvjakt är en aktivitet som man förknippar med elfenbensjägare i Afrika, men fenomenet förekommer relativt vanligen här i Norden också.

Trots att denna illegala jakt skedde nära den svenska gränsen finns det inga misstankar om att svenskar ska ha deltagit i någon illegal vargjakt. Norsk polis har ännu inte gått ut med uppgifter om hur många vargar som har skjutits.